onsdag, marts 16

Første krokus

Havens første krokus i år, set i dag - en ensom orange en.

tirsdag, marts 15

Sommerblomster

Sidste forår svor jeg, at jeg ikke gad sommerblomster mere, i hvert fald ikke den slags som skal forkultiveres. Det er faktisk lidt besværligt med al den vanding og alle disse nord- og østvendt vindueskarme man har brug for - for slet ikke at tale om omplantningerne, der altid kræver ofre. For meget bøvl, tænkte jeg. Indtil mine sommerasters, callistephus chinensis, "Chamois Turm" dukkede frem. Masser af kronblade i en aldrig helt åben blomst, i yndigste lyserødt.

Billedet er lånt fra Impecta, så smukke bliver de. Desværre kunne jeg ikke rigtig finde ud af at tage frø fra dem, så jeg har måttet købe. De blev plantet for et par dage siden og spirer allerede.
Og så er der jo lathyrus. De er nemme, kønne, har den dejligste duft, og varer mindst til oktober, hvis man plukker flittigt, så de ikke sætter frø. (Enkelte planter skal man dog lade gå i frø fra midten af september, ellers bliver frøene for sparsome og skravlede). Så dem gider jeg også - favorit: elfenbensfarvede "Mrs. Collier".
Frøene såede jeg et i lille fikst (og dyrt!) plastic væksthus, der udmærker sig ved, at de 32 små potter rækkevis kan slås op som en bog så rødderne skånes ved udplantning. Spændt på, om det gør en forskel...

søndag, marts 13

Før det blev vinter


Læg mærke til, hvordan opdelingen af året aldrig passer. Dette billede er december, en officiel vintermåned. Men sneen kommer aldrig før i marts. Glemmer man skuffes man evindeligt, fordi vejret ikke passer til forventningen: "Typisk, 10 dage til jul og ingen tegn på sne", "Øv, tre dage inde i foråret og sneen vælter ned". De engelske inddelinger der er baseret på solhverv og jævndøgn, 21 december og 23. juni samt 21 marts og 21 september, forekommer rimelige.
Ligner det her måske forår - første marts?
.